The ARtist

Gedurende de module “Experimental Media” tijdens het masterjaar van cmd werd er aan ons gevraagd om een “perspectiefmachine” te bouwen.  Hierbij was het de bedoeling om een mediale toepassing te creëren waarmee je ‘iets’ kan ervaren vanuit een ander perspectief. Dat ‘iets’ werd bij ons ingevuld door muziek.
Doorgaans ziet een muziekliefhebber zijn favoriete band niet live aan het werk, maar bekijkt hij/zij clipjes van de artiest op televisie of het internet (e.g. youtube).

The ARtist probeert  het perspectief van passieve videokijker te veranderen.
Door middel van Augmented Reality wordt er een interactieve kijkomgeving gecreëerd waarmee de gebruiker het gevoel  krijgt dat hij samen met zijn favoriete band op het podium staat. Door een helm aan te doen met ingebouwde tablet, geluidsinstallatie en webcam kan de gebruiker kiezen naar welke bandlid hij kijkt (e.g. drummer, bassist of gitarist) of als hij naar het publiek wilt kijken. Afhankelijk naar welk instrument de gebruiker kijkt zal hij het het instrument ook luider horen.

Tenslotte kan de luisteraar geluidscommando’s geven naar de bandleden om het optreden te laten beginnen. Dit kan door “let’s go” te roepen in de microfoon van de helm.

Reflectie:

Tijdens de module ‘Experimental Media’ was zeer interessant om te experimenteren met augmented reality. Natuurlijk wist ik op dat moment ook al dat mijn thesis zou handelen over de perceptie van muziek. Het was dan ook interessant om te kijken hoe ik de muzikale beleving interactief kon maken.

Onderaan vindt u de voorstellingsvideo van “The ARtist”.

Plaats een reactie